Öğrenciler üretir, Türkiye kazanır
Tekirdağ’da bulunan meslek liseleri, eğitim-üretim-istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürülmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu kapsamda Tekirdağ’daki meslek liseleri 5 yılda ekonomiye 49 milyon 862 bin 253 lira katkı sağladı.
Tekirdağ’da meslek liselerinde bulunan döner sermayeli işletmeler, eğitim-üretim-istihdam döngüsünün güçlü ve sürdürülebilir bir yapıya dönüştürülmesinde önemli rol oynuyor. Tekirdağ’da 24 meslek lisesi bünyesinde faaliyet gösteren döner sermayeli işletmelerde öğrenciler, eğitim-öğretim döneminden itibaren üretim faaliyetlerinde bulunarak el becerilerini geliştirmekte, branşın gerektirdiği standartlarda tasarım ve üretim becerileri ile mezun olmaktadır. gerçek üretim ortamlarında edindikleri deneyimle. Aynı zamanda, öğrenciler taban fiyata kadar üretim hisselerini satın alabilirler. Meslek liseleri bünyesindeki döner sermayeli işletmelerde beş yılda 49 milyon 862 bin 253 bin TL ciro elde edilerek ekonomiye değerli katkı sağlandı. 2022 yılında 18 milyon 564 bin 405 TL ciro elde edildi. 2022 yılında en yüksek ciro 5 milyon 407 bin 537 TL ile Süleymanpaşa Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleşirken, alan bazında en yüksek ciro 4 milyon 562 bin 946,06 TL ile yeme-içme hizmetleri alanında gerçekleşti.
E-ticaret mağazası açıldı
Tekirdağ Valiliği, Süleymanpaşa Kaymakamlığı, Tekirdağ Vergi Dairesi, Tekirdağ Defterdarlığı, Tekirdağ Çevre ve Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Tekirdağ İl Müftüsü, Tekirdağ Ticaret Borsası gibi kamu kurum ve kuruluşları tarafından öğle yemeği üretilerek özel işletmelere ulaştırılmaktadır. Bu kapsamda 2.000 kişiye günlük yemek üretimi ve dağıtımı gerçekleştirilmektedir. Konaklama ve restoran hizmetleri Şarköy ve Süleymanpaşa ilçelerindeki uygulama otellerinde verilmektedir. “Mobilya ve İç Tasarım” bölümü bulunan okullar, konut, okul ve ofisler için mobilya malzemeleri ve ders malzemeleri üretmektedir. “Tekstil Teknolojisi” alanında ev dokuması, hazır giyim, maske ve iş elbisesi gibi birçok farklı işin üretimi ile tarım alanında sebze, meyve, mantar ve tarla bitkileri üretimi, elde edilenler döner sermaye aracılığıyla tüketicilere ulaştırılmaktadır. Kimya teknolojileri alanında başta el sabunu, kolonya, yüzey temizleyici, sıvı deterjan olmak üzere her türlü temizlik ve hijyen araçları üretilmektedir. Okullar için PLC deney setleri, stabilizasyon tahtası, özel eğitim öğrencileri için ahşap ders materyalleri, eğitim seti üretimi, lojistik ve ulaşım faaliyetleri okullar tarafından ulaşım hizmeti ile organize edilmektedir. Aynı zamanda okullar da ürettikleri bu çalışmaları MEB Pasaj platformu üzerinden PTT aracılığıyla tüketicilerle buluşturarak e-ticaret deneyimi kazanıyor. Tekirdağ’da 9 okulun döner sermaye işletmesinin e-ticaret mağazası açıldı.
Kazanır ve kazanır
Tekirdağ’ın Çerkezköy ilçesinde bulunan Halit Narin Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi yaptığı çalışmalarla 5 yılda ekonomiye 12 milyon lira katkı sağladı. Hem fabrikaların kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan hem de ürettikleri eserlerle Türkiye ekonomisine katkı sağlayan meslek lisesi öğrencileri, kimya bölümünde 40’tan fazla eser üretiyor. Okul Müdürü Murat Güldez, öğrencilere meslek kazandırma ve fabrikaların nitelikli eleman ihtiyacını karşılama çalışmaları çerçevesinde eğitim-üretim-istihdam döngüsünde güçlü ve sürdürülebilir bir yapı oluşturduklarını kaydetti. Öğrencilerin eğitim-öğretim döneminden itibaren üretim faaliyetlerinde bulunduğunu belirten Güldez; “Öğrenciler hem üretim faaliyetlerinde bulunarak el becerilerini geliştirmekte hem de gerçek üretim ortamında kazandıkları tecrübe ile sektörün gerektirdiği standartlarda tasarım ve üretim becerilerine sahip olarak mezun olmaktadırlar. Asgari ücrete kadar üretim.”
5 yılda 12 milyon lira katkı
5 yılda yaklaşık 12 milyon TL ciro elde edildiğini belirten Okul Müdürü Güldez; “Döner sermaye işletmemizde 5 yılda yaklaşık 12 milyon TL ciro elde edilerek ekonomiye önemli katkı sağlanmıştır. 2022 yılında 3 milyon 676 bin 151 TL ciro elde edilmiştir. 3 milyon 620 bin 55 TL ile en yüksek ciro” sözlerine yer verdi. Üretilen eserlerden de bahseden Güldez; “Tekstil teknolojisi alanında çorap üretimi ve tişört baskısı başta olmak üzere farklı çalışmalar yapılmaktadır. Motorlu taşıt teknolojisi alanında araç motor bakımları, alt grup bakımları ve yıllık bakımları yapılmaktadır. Sıvı el sabunu, çamaşır suyu, sıvı kimyasal teknoloji alanında çamaşır deterjanı, kolonya, yüzey bakımları yapılmaktadır.Temizleyici, oto yıkama köpüğü ve dezenfektan başta olmak üzere her türlü temizlik ve hijyen malzemeleri üretilmektedir.- TEKİRDAĞ